Door  in aarschot, grappling, ifma, mma, muay thai, Sport, striking, teamimpact, thaiboksen

Harde sparring goed of niet?

Waarom niet constant sparring op 100% kracht?

Omdat het eigenlijk contraproductief is om hard te sparren.

Hard sparren is een handig trainingstool voor ervaren vechters die dagelijks trainen en soms zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen. Het is onnodig om hard op elkaar door te gaan constant en ernstig letsel op te lopen.

Je hoeft niet echt hard te sparren. Zie het als het leren spelen van een nummer op elk soort instrument, eerst leer je alle noten en pas aan het einde, als je de volgorde hebt onthouden, probeer je eigenlijk op het juiste tempo te spelen.

Een ander belangrijk punt is dat je timing ontwikkelt, timing is een van de belangrijkste dingen in vechtsporten, er is meestal een perfecte kloof waarin je een opening hebt om aan te vallen of tegen te gaan. Het beheersen van timing is moeilijk met een hogere intensiteit en kost veel tijd, dus licht sparren helpt dit te ontwikkelen. Het ontwikkelen van een goede timing is ook iets dat, zodra het onder de knie is, gemakkelijk zonder enige aanpassing op een hogere intensiteit kan worden getrokken, omdat het spiergeheugen wordt en dat is wat we willen bereiken!

Dus conclusie, 100% intensiteit kan wel zonder 100% op kracht te werken.

Coach,

Rudy Van LangenhovenHarde sparring goed of niet?